top of page

Het maakproces


Zoals je ook kan lezen onder waarom een eigen keramieklabel? ontstaan de meeste van mijn producten op de draaischijf.

Er zijn 2 uitzonderingen : de druppel of waterverstuiver is een gestileerde vorm gemaakt in klei en het kopje was een festivalbekertje.


Daarna is het maakproces hetzelfde. Van de 'moedervorm' giet ik een gipsmal, dat proces is een discipline apart. Het vergt veel inzicht in vorm en techniek. Benieuwd hoe het in zijn werk gaat, check zeker de foto's en filmpjes op mijn instagram.



Eens de gipsmal voldoende gedroogd is kan het gietwerk starten. Eerst dienen een aantal proeven gemaakt te worden zodat elk product de juiste dikte en sterkte heeft. Dit is afhankelijk van het aantal minuten dat de gietklei- of porselein in de gipsmal blijft. De gips trekt namelijk vocht uit de klei waardoor de klei blijft plakken aan de binnenzijde van de mal. Zo vormt zich een laagje wat blijft kleven wanneer de rest van gietklei wordt uitgegoten na het aantal juiste minuten.


Wachten …. de helft van de tijd in je keramiekatelier ben je aan 't wachten de andere tijd aan't afwassen.


Gietresten worden manueel verwijderd en de mal moet nu een tijdje drogen tot de vorm vanzelf loskomt van de gipsmal. Resten van braampjes worden met een sponsje weggehaald en het product krijgt zijn BLAB stempel, klaar om verder te drogen in het rek voor de eerste bak in de oven op 960*C.


Na de eerste bak volgt de glazuurfase. Die start met het nat wegschuren van oneffenheden die tijdens de eerste bak verschijnen. Ontdaan van alle vuil droogt het product juist voldoende om zijn laagje glazuur te krijgen. Na een tweede droogfase op de plank, volgt de 2de bakbeurt in oven op 1230*C. Als alles goed gaat komt het product heel uit de oven en krijgt het zijn laatste test in de vaatwasser want elk product van B.LAB is vaatwasbestendig.



All set om te vertrekken naar zijn nieuwe thuis!



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page