top of page

Play! No rules!

Mijn belangrijkste les uit de masterclass van Shozo Michikawa

Eind juni vertrok ik voor een nieuwe masterclass bij La Ceramique in Frankrijk en het werd mijn nummer 1 topper. Het opende en verbreedde mijn blik op wat draaien en sculpturale keramiek kan zijn en dat was precies wat ik nodig had. Voor mij is Sensei Shozo een begenadigd lesgever die zelfs in zijn vroege 70 met een open verwondering blijft zoeken naar vernieuwing. Alle conventies van draaien overboord en alle academische achtergrond de prullenbak in, dat was loslaten. Op zoek naar mijn eigen unieke stijl.


Draaien – glazuren – stoken

Het verloop van de masterclass kan je in detail herbeleven via mijn hoogtepunt [ MASTERS ] op Instagram. Hier volgt een korte beschrijving :

  • dag 1 en 2 Japanse basics : Shinto teabowl, Chawan bowl, Raku bowl, borden op Shozo wijze , een sculpturale teapot,...

  • vanaf dag 3 glazuren met Shino en Temoku

  • dag 4 oven laden en droogstoken

  • nacht 4 en dag 5 stoken van de houtoven

  • dag 6 koelt de oven af, krijgen we extra "demonstration" door Sensei Shozo en een uitstapje naar de pottenbakkers van Giroussens

  • dag 7 openen van de oven – expo en afscheidsdiner


Vakantieleven op la Pleine bij Frank en Elly

wandel – eet - draai – zwem – geniet – slaap – herhaal

Dat somt het leven op La Pleine perfect op.

Mijn dagje start en eindigt met de wandeling met hond Truff.

Na het ontbijt is het werken tot de lunch om 13u in het draaiatelier met demonstraties door Sensei Shozo en zijn vrouwtje Masae die hem assisteert, koffiepauze rond 11u.

Na de lekkere lunch met verse streekproducten volgt een siësta tot 15u of kies ik om verder werken in het atelier.

De namiddag trakteert Shozo ons met nieuwe 'demonstrations' die ik vervolgens weer trachten te herhalen op mijn eigen draaischrijf met wisselend succes.

De apero om 19u vindt plaats aan de grote tafel tussen de keuken en het atelier waar op dat moment schaduw is – voorgegaan door een frisse duik in het zwembad.

Aansluitend schuift de groep voor het diner aan de lange tafel achter de keuken met lokale tafelwijn en opnieuw heerlijke gerechten van Elly – elke dag anders en divers van smaken en glutenvrij aangepast voor mij. Elly krijgt tot 2 maal toe hulp van Shozo & Masae en wij smullen van de Japanse keuken.

De sfeervolle avonden worden afgesloten onder de nieuwe parasols met lichtjes.

Het was een topweek in het gezelschap van nieuwe en bekende gezichten en zoals altijd voelt La Pleine als een thuis door de hartelijke en zorgzame omkadering van Frank, Elly, Truff en de hulpkoks.


Mij rest nu enkel dromen van een volgende masterclass. Geduldig wachten op de nieuwe data en de thema's voor volgend jaar.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page